#HelpDeBij

CrowdFunding

Maar wat is de Aziatische Hoornaar en waarom moet die bestreden worden?

In 2004 kwam een koningin van de Aziatische hoornaar in het zuiden van Frankrijk binnen via China, vermoedelijk door het importeren van een bonsai boompje. Na bijna 20 jaar heeft deze exoot zich kunnen verspreiden over half Europa, mede doordat hij hier geen natuurlijke vijanden heeft. In 2018 werd ook in België het eerste exemplaar gevonden met als resultaat dat deze zich hier zwaar gevestigd heeft. 

U vraagt zich af, Waarom is dit nu zo een ramp?

De Aziatische hoornaar is niet enkel een ramp voor bijen, inheemse insecten en de fruitsector, maar tevens zeer gevaarlijk voor de mens. Doordat ze zo bijzonder agressief zijn vallen er in Frankrijk en Spanje jaarlijks een tiental doden en zelfs in België zijn er alleen al dit jaar meerdere steekincidenten geweest die tot ziekenhuisopnames geleid hebben. 

Hun dieet specificeert zich vooral uit insecten, waarvan ze tot 13 kilo verorberen in een levenscyclus van embryonaal nest tot secundair nest. Ze maken gebruik van hun natuurlijke predatiedruk door bijen af te vangen voor de kasten en op die manier de bijen onder stress te zetten waardoor deze niet meer uitvliegen. 

Als de predatiedruk te groot word zal de bijenkolonie verzwakken, waarop de exoot de kast binnendringt en een heel bijenvolk uitmoord.

Ook de fruitsector is slachtoffer, doordat, naast het feit dat de bestuivingen door bijen verminderen, deze invasieve soort enorm verlekkerd is op zoet fruit, zoals druiven en pruimen. In Frankrijk worden zelfs al bepaalde druivensoorten niet meer geteeld om dat deze compleet worden weggevreten.

Kostprijs

Tot 2022 waren verdelgingen van deze nesten gratis, de Vlaamse overheid subsidieerde. 

Verschillende verdelgers, waaronder Wespen.Expert, werden erkend en vergoed door de overheid, maar vanaf dit jaar is er geen beheersovereenkomst kunnen opgemaakt worden voor de verdelgers. 

Hierdoor worden we zelf niet meer vergoed en moeten we vanuit de Vlaamse overheid de kosten jammer genoeg en noodgedwongen doorrekenen aan de melder. Voor hoge secundaire nesten loopt dit al snel op tot minimaal 180 euro per nest. Als liefhebber van honing en de bijtjes, proberen wij altijd de prijs zoveel mogelijk te drukken zodat de nesten zeker geneutraliseerd worden, maar net daar stoten wij op een probleem.

Het noodzakelijke materiaal om de secundaire nesten te verdelgen is enorm duur. Een complete verdelgingskit (tot +-36 meter) inclusief speciale beschermkledij gaat al snel richting de 10.000 a 12.500euro. 

Hieronder alvast voorbeeld van enkele van de noodzakelijke materialen.

Daarnaast moeten wij ook altijd met twee verdelgers zijn (dikwijls zijn zelfs 3 verdelgers aangewezen) voor het verdelgen van secundaire nesten op zulke hoogte. Doordat de kosten zo hoog zijn, zullen de meeste mensen de secundaire nesten gewoon laten hangen. Als je weet dat elk nest 50 tot 250 (soms zelfs meer) koninginnen kan voortbrengen die op hun beurt in het vroege voorjaar nieuwe nesten starten, dan begrijp je wel dat de situatie zeer dringend is.Ons Doel

< < < de strijd tegen de Aziatische hoornaar > > >


Ons doel is de aankoop van de nodige middelen om de nesten die vaak op zeer hoge plaatsen hangen te kunnen neutraliseren. Daarnaast wil ik alle regionale imkers ondersteunen in de strijd en neutralisatie van deze invasieve soort, en dit vooral door een betaalbaar oplossing te kunnen aanbieden.

Net hierbij heb ik jullie hulp nodig, om dit allemaal financieel te kunnen verwezenlijken.
Help ons onze bijen en natuur te beschermen.

We hopen op 12.500 euro om alle onkosten te kunnen betalen en ons nog meer in te kunnen zetten voor de natuur en onze hoognodige bijen!

We helpen in de strijd tegen de Aziatische hoornaars om onze imkers de kans te geven hun mooie werk/hobby te blijven uitoefenen.

#HelpDeBij #WijVoorDeBij2.0 #HoningBij


Helpen kan via onderstaande QR-code te scannen en het gewenste bedrag in te geven.

Alvast enorm bedankt! Samen Helpen we de Bij.  

(steun je voor 40euro of meer? Bezorg ons dan uw gegevens en wij bezorgen U een attest)